czwartek, 26 września 2013

Więcej zasad! :)

   Dziś pokusiłam się (za namową jednej z moich przemiłych kursantek:) co nieco wspomnieć o problemie zakwaszenia organizmu oraz diecie alkalicznej (odkwaszającej), która pozwala przywrócić równowagę kwasowo- zasadową, wpływa korzystnie na nasze mięśnie, masę kostną (zmniejsza utratę wapnia z ustroju) i ogólne samopoczucie. Obfituje w związki mineralne, błonnik i antyoksydanty, jest niskokaloryczna.

   Współczesna dieta obfituje w żywność zwiększającą poziom pH organizmu. Nadmierne spożycie produktów wysoko przetworzonych,  pochodzenia zwierzęcego, cukru, kawy i innych używek może obciążać organizm, powodować osłabienie i zaburzenia gospodarki mineralnej, problemy ze stawami, z trawieniem i wiele innych przypadłości. Mówi się nawet o zwiększonej podatności na choroby nowotworowe.
   Podstawą diety alkalicznej są warzywa (zwłaszcza bulwiaste), owoce o niskiej zawartości cukru, orzechy, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż.
Aby cieszyć się dobrym zdrowiem nasza dieta powinna składać się w 60 % z żywności zasadotwórczej i maksymalnie w 40% z żywności kwasotwórczej. Prawidłowe pH krwi to 7,36.


Poniżej zestawienie zasado- i kwasotwórczych produktów

FOOD CATEGORYHigh AlkalineAlkalineLow AlkalineLow AcidAcidHigh Acid
BEANS, VEGETABLES, LEGUMESVegetable Juices, Parsley, Raw Spinach, Broccoli, Celery, Garlic,Barley GrassCarrots, Green Beans, Lima Beans, Beets, Lettuce, Zucchini, CarobSquash, Asparagus, Rhubarb, Fresh Corn, Mushrooms, Onions, Cabbage, Peas, Cauliflower, Turnip, Beetroot, Potato, Olives, Soybeans, TofuSweet Potato, Cooked Spinach, Kidney BeansPinto Beans, Navy BeansPickled Vegetables
FRUITDried Figs, RaisinsDates, Blackcurrant, Grapes, Papaya, Kiwi, Berries, Apples, PearsCoconut, Sour Cherries, Tomatos, Oranges, Cherries, Pineapple, Peaches, Avocados, Grapefruit, Mangoes, Strawberries, Papayas, Lemons, Watermelon, LimesBlueberries, Cranberries, Bananas, Plums, Processed Fruit JuicesCanned Fruit
GRAINS, CEREALSAmaranth, Lentils, Sweetcorn, Wild Rice, Quinoa, Millet, BuckwheatRye Bread, Whole Grain Bread, Oats, Brown RiceWhite Rice, White Bread, Pastries, Biscuits, Pasta
MEATLiver, Oysters,Organ MeatFish, Turkey, Chicken, LambBeef, Pork, Veal, Shellfish, Canned Tuna & Sardines
EGGS & DAIRYBreast MilkSoy Cheese, Soy Milk, Goat Milk, Goat Cheese, Buttermilk, WheyWhole Milk, Butter, Yogurt, Cottage Cheese, Cream, Ice CreamEggs, Camembert, Hard CheeseParmasan, Processed Cheese
NUTS & SEEDSHazelnuts, AlmondsChestnuts, Brazils, CoconutPumpkin, Sesame, Sunflower SeedsPecans, Cashews, PistachiosPeanuts, Walnuts
OILSFlax Seed Oil, Olive Oil, Canola OilCorn Oil, Sunflower Oil, Margarine, Lard
BEVERAGESHerb Teas, Lemon WaterGreen TeaGinger TeaCocoaWine, Soda/PopTea (black), Coffee, Beer, Liquor
SWEETENERS, CONDIMENTSSteviaMaple Syrup, Rice SyrupRaw Honey, Raw SugarWhite Sugar, Processed HoneyMilk Chocolate, Brown Sugar, Molasses, Jam, Ketchup, Mayonnaise, Mustard, VinegarArtificial Swe

   Nie jestem zwolenniczką radykalnych diet zachęcam jednak do ograniczenia spożycia 
(a najlepiej wyeliminowania) czerwonego mięsa, niezdrowych tłuszczy, białej mąki  oraz cukru. Poczujecie znaczną różnicę w samopoczuciu i przede wszystkim będziecie zdrowsi :) 

Pozdrawiam owocowo

Meg

6 komentarzy:

  1. czesc!
    Swietnie,ze poruszylas ten temat.Dieta , dieta ale myśle,że przydaloby sie każdej z nas natychmiastowe odkwaszenie i odgrzybienie organizmu. Tak jak wspomniałaś, wspólczesne odzywianie ze zwiekszona ilością cukru, mięsa, zboża, alkohol i napojów gazowanych wytwarza w organizmie odczyn kwasowy, sprzyjajacy rozwojowi mikrobów i grzybów. Ponieważ candida nie toleruje środowiska zasadowego, poprzez odpowiednia terapie może zostac łatwo i całkowicie usunieta z organizmu.Układ krwionośny i system limfatyvczny sa lekko kwasowe(6 do 6.5 pH) , ale żeby zniszczyć candide musi byc 7,5 do 8,0. Zmiane pH mozna łatwo zrobić sodą oczyszczoną. Ponieważ candida kocha cukier i może strawić aż 16 razy wiekszą ilość pożywienia niż potrzebuje jedna komórka , cukier w tym wypadku jest nośnikiem sody.Zalecane żródło cukru to miód.Brzmi logicznie. W tej chwili jestem w trakcie takiego odkwaszania.Mysle,ze taka kuracja jak nie pomoże to z cała pewnościa nie zaszkodzi.
    Podaje przepis
    Profilaktyka:

    OdpowiedzUsuń
  2. profilaktyka:
    rozpuścić jedna lyżeczke sody w filiżance ciepłej wody dodajac jedna lyżeczkę miodu.
    Pić 2 razy dziennie przez 3 dni .Potem 10 dni przerwy i powtórzyć cykl 3 dniowy.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna tabela ,z całą pewnością skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  5. swietny tekst Meg. Bardzo ciekawa sprawa. warto tez pic duzo wody z cytryna i imbirem oraz dodac jeczmien oraz cholerelle do picia ;) ma rowniez dzialanie zasadowe ;)

    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe pomysły 'zasadowe';) Dzięki Karolinko!

      Usuń